Importanța jucăriilor

facebook.com/jucariipapagali

“Joaca” în viața prietenilor noștri năzdrăvani. Nu neglijați importanța jucăriilor.
importanta-jucariilor-pentru-papagali

La foarte multe animale, încă din stadiul de juvenil, există această nevoie de joacă. De fapt este mai mult decât atât: este nevoia de a intra în contact cu mediul înconjurător, cu semenii. Nevoia de a simți, de a testa și de a observa diverse comportamente sau reacții, texturi sau gusturi. Iar păsărilor noastre nu le este străină deloc această misiune pe care uneori noi, oameni serioși, o desconsiderăm: aceea de a explora și de a descoperi lucruri noi, de a se bucura de noi forme, culori și texturi, gusturi sau senzații. 

Majoritatea papagalilor dau dovadă de un coeficient de inteligență ridicat, nemaifiind nevoie de a aminti că majoritatea animalelor demonstrează o inteligență nativă, fie că aceasta este de natură socială, emoțională sau de alt fel. Prietenii noștri înaripați, ne place sau nu, pot fi mai inteligenți decât îi credem noi. Iar acest aspect nu trebuie neglijat, deoarece odată cu o inteligență crescută pot veni și nevoi mai elevate.

Importanța jucăriilor ar consta (în linii mari) în:
  • dezvoltarea simțurilor, capacități și aptitudini noi
  • stabilirea de legături noi și consolidarea legăturilor vechi.

Efortul depus în timpul jocului este deosebit de important în menținerea și dezvoltarea musculaturii și a condiției fizice a păsărilor noastre.

Jucarii papagali
Jucarii papagali

Nimeni nu poate să-și dorească un companion abătut, apatic și dezinteresat de ce se întâmplă în jurul lui. De multe ori ne dorim să fie mai activi, alteori mai puțin gălăgioși. Dar asta poate însemna imposibilitatea noastră de a vedea dincolo de mesajul lor evident: “Sunt plictisit!

Când putem deduce importanța jucăriilor și a jocului la papagali:

  • când este plictisit
  • când este gălăgios
  • când are tendința de a distruge diverse obiecte cu care intră ocazional în contact (roade mobila, cablurile, alte obiecte; aruncă obiecte)

Jucăriilor le mai este atribuit și meritul de a împiedica dezvoltarea unor probleme de comportament cum ar fi smulsul penelor si/sau automutilarea, care apar ca urmare a singurătății și/sau a plictiselii.

Chiar și modul în care le este oferită mâncarea poate fi prin intermediul unor jucării (de căutare), stimulând astfel și capacitatea de explorare și de a accepta lucrurile noi. pentru că există păsări pe care orice lucru nou are tendința de a le speria, faptul că semințele sau peletele vor fi oferite prin intermediul unor jucării de căutare le motivează să reacționeze pozitiv la alte jucării noi pe care le vom introduce, ba chiar le va schimba reacția față de nou în general.

Jucăriile cu care o pasăre se joacă foarte des și care o atrag (chiar dacă are tendința de a distruge anumite elemente ale acestora) sunt jucăriile pe care va trebui să insistăm pentru a le oferi o modalitate cât mai intensă de a interacționa cu mediul în care trăiesc.

Mulți dintre noi pot spune că au casa plină de jucării cu care pasărea nu se mai joacă sau nu s-a jucat niciodată. Iar asta poate însemna că nu sunt cele potrivite. Sau și-a pierdut temporar interesul pentru anumite jucării. Încercați să le oferiți anumite jucării cu intermitență. Dacă nu văd o jucărie timp de o săptămână, atunci când le-o oferiți din nou poate veți avea surpriza să se comporte ca și cum ar avea o jucărie nouă.

Am creat jucării cu elemente noi pentru că am crezut în importanța jucăriilor în viața prietenilor noștri și considerăm că sunt de o importanță deosebită pentru sănătatea lor, mentală și fizică. Iar jucăriile create de noi pot fi făcute în funcție de fiecare tip și personalitate de papagal.

Elemente din scoarță, lemn moale sau de esență mai tare, subansamble de ronțăit (firicele de scoarță de tei sau salcie) și căutare (plăci de căutare din lemn masiv). Toate acestea pot face dintr-o jucărie acel cadou pe care pasărea noastră îl va aprecia și care, mai important, îi va folosi în a-și menține forma și tonusul. Dar și de a deveni mai echilibrată și mai fericită.

Suntem convinși că jucăriile sunt mult mai mult decât niște simple jucării. 🙂

Și vă mulțumim dacă veți considera că v-am ajutat cu acest articol.

Echipa Jucării Papagali.

Ne găsiți pe facebook.com/jucariipapagali